Jelenlegi hely

Arany János Tehetséggondozó Program

Tájékoztató előadás: 2017. október 16. 16 órától

Az általános iskola 8. osztályát vezető osztályfőnököknek

Tisztelt Osztályfőnök kolléga.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola a 2018–19-es tanévre is tervezi az Arany János Tehetséggondozó Programba (AJTP) tartozó osztály indítását.

Kiket várunk ebbe az osztályba? Szociálisan hátrányos helyzetű, ugyanakkor tehetséges, a gimnázium eredményes elvégzésére képes diákokat. Ami a tanulmányi feltételeket illeti, az általános iskolában legalább jó eredményt elérő diákok általában sikeresen pályáznak az Arany János Programba. A másik feltétel a szociális hátrány, ami az alábbi feltételek közül az egyiknek a teljesülését jelenti:

 • a diák rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
 • átmeneti nevelésben van, illetve ideiglenes hatállyal elhelyezett, vagy
 • tartós nevelésbe vették, vagy
 • „rászoruló”, azaz a helyi gyermekvédelmi szolgálat az elmúlt három évben legalább egyszer intézkedett a diák ügyében, és ezt igazolja is.

Amennyiben ezen feltételek bármelyike igaz a nyolcadikos diákra, akkor benyújthatja pályázatát az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételre.

Az Arany János Program országos oktatási program, öt évfolyamos gimnáziumi képzés, amely Fejér megyében csak a Teleki Blanka Gimnáziumban zajlik. Akik ebbe az osztályba bejutnak, kollégisták lesznek, és minden anyagi és pedagógiai segítséget megkapnak ahhoz, hogy sikeres érettségit tegyenek, majd a felsőoktatásban tanuljanak tovább.

Jelentkezni pályázat útján lehet. A pályázati űrlapok letölthetők többek között a www.ajtp.hu/hirek honlapról (AJTP tanulói pályázat a 2018/2019. tanévre felirat alatt), illetve átvehetők a gimnáziumban is.

A pályázattal kapcsolatos határidők:

 • 2017. okt.16. hétfő, 16,00 tájékoztató az AJTP iránt érdeklődő nyolcadikosoknak és szüleiknek. Helyszín: Szfvár, Budai út 7., a Teleki gimnázium épülete.
 • 2017. december 8. Jelentkezés a központi írásbeli felvételi vizsgára. (Aki a Teleki Blanka Gimnázium AJTP-s osztályába szeretne felvételizni, annak itt, a Telekiben kell megírnia a központi felvételit!)
 • 2017. dec. 12-ig Az AJTP-s pályázati csomag beadási határideje. (Beküldendő a gimnáziumba. Beküldheti a szülő, az ált. iskola vagy az önkormányzat is, személyesen is leadható a gimnázium titkárságán.)
 • 2017. december vége: Tájékoztató levelet kapnak a felvételi eljárásról azok, akik első helyen a fehérvári Teleki gimnázium AJTP-s osztályába jelentkeztek.
 • 2018. január 19. 14,00: Képességfelmérő felvételi az AJTP-be jelentkezőknek.
 • 2018. január 20. 10,00: Központi írásbeli felvételi magyarból és matematikából.
 • 2018. február 9. Legkésőbb eddig az időpontig levélben értesítést kapnak az AJTP-be jelentkező diákok és szüleik a felvételi vizsga eredményéről és a további teendőkről.

Felvételi előkészítő tanfolyamot külön az AJTP-be jelentkezők számára nem szervezünk.

A fent írtakkal kapcsolatban további tájékoztatásért kérem, keresse Gajda Péter gimn. tanár programfelelőst: +36-30-576-9172 vagy 22-506-162 vagy gajda.teleki@gmail.com.

Székesfehérvár, 2017. szeptember 25.

Szabó Gábor igazgató 
Gajda Péter programfelelős

tehetseg.hu