Jelenlegi hely

TDK Karácsony

Karácsonyváró kísérletezés

December 15-én pénteken immár negyedik alkalommal szervezett a Teleki Blanka Gimnázium fizika munkaközössége az év utolsó TDK-s összejövetelén karácsonyi hangulatú délutánt. Az eseményre a tanárok olyan kísérleteket állítottak össze, amelyek a tanórákon nem, vagy csak ritkán fordulnak elő. A Van der Graaf generátor, illetve a segítségével létrehozott Faraday-kalitka szemléletesen mutatta az elektromosságtan sajátos törvényeit. Megfigyelhettük, hogyan hoz létre hullámmozgást egy hagyományos villanykörtében levő izzószálon az erős elektromágneses tér, és tanulmányozhattuk a különböző nemesgázok által kibocsátott színspektrumot elektromos gerjesztés hatására. Spektroszkópok segítségével pontosan meg lehetett határozni, hogy például az argon vagy a hélium esetében a szivárvány mely árnyalatai jelentek meg. A különböző sűrűségű, eltérő ételfestékkel színezett cukoroldatok látványos egymásra rétegződésén alapulva ezúttal egy olyan poharat láthattunk, amelyben különböző színű alkoholos italok voltak egymás fölé öntve. A délután egyik fénypontja volt, amikor a felső réteghez égő gyufát érintve az lángra      lobbant.

Egy másik témakörhöz - a gázok térfogatváltozásához – kapcsolódott a következő kísérlet: kevés vizet egy sörösdobozba engedve, majd melegítés segítségével elpárologtatva az edényben lévő levegő felmelegedett. Amikor a doboz szájával lefelé hideg vízbe került, a hirtelen hőmérsékletkülönbség miatt gyorsan összehúzódó gáz összeroppantotta a fémet.           
A bátrabb résztvevőknek lehetőségük nyílt, hogy maguk is részesei legyenek egy attrakciónak: mosószeres vízbe töltőgázt nyomtak, majd a keletkezett habból egy adagot a tenyerükbe fogtak. Amikor ehhez gyufát közelítettek, a kezük hirtelen „felgyulladt”, majd szinte azonnal el is aludt a tűz.           
Miután az összes kísérletet megnéztük és kipróbáltuk, három csillagszóró meggyújtásával zárult az összejövetel.           
Úgy érzem, ezen délutánon új ismeretek mellett egy kellemes élménnyel is gazdagabb lettem.

Érsek Máté
11.A

további képek a foglalkozásról

tehetseg.hu