Jelenlegi hely

Fulbright Tanárcsere Program

A Fulbright Progam, J. William Fulbright ötlete és tervezete alapján jött létre 1946-ban. A program létrejöttének és működésének egyik legfontosabb célja, hogy oktatási és kulturális csereprogramok útján erősítse a résztvevő nemzetek közötti kölcsönös megértést, szélesítse és gazdagítsa azon eszközök, tevékenységek, kapcsolatok körét, melyek által a nemzetek még jobban megismerhetek és megérthetik egymás kultúrját.

Tóth Zita a 2011/2012-es tanévet töltötte a tengerentúlon. Élményeiből az alábbiakban így számol be.

"Egy év Penn erdeiben – avagy mit keres egy magyar angoltanár Pittsburgh-ben?

A fenti kérdést talán úgy tudnám a legfrappánsabban megválaszolni, hogy Amerikát és abban saját magát, mint angoltanárt és magánembert.

Az elmúlt, 2011-2012-es tanévben volt szerencsém az Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság, az IIE (Institute of International Education, a korábbi FHI 360), valamint az AED (Academy for Educational Development) jóvoltából a pittsburgh-i (Pennsylvania állam) Taylor Allderdice High School-ban angolt (ESL - English as a Second Language/Angol, mint második nyelv) tanítanom cseretanárként. Osztálytermemben rengeteg nemzet gyermekei, nepáliak, kínaiak, taiwaniak, kongóiak, szomáliaiak, törökök, marokkóiak, németek, guatemalaiak, mexikóiak, kenyaiak, haitiek, jemeniek, üzbégek és azeriek tanulták az angol nyelvet, mely számukra az Amerikában való túlélés egyik alapfeltétele. Amerikai cserepartnerem, Christine Tapu, ez idő alatt itthon, a Telekiben tanított szintén angol nyelvet.

És, hogy megtaláltam-e, amit kerestem? Úgy gondolom, erre a kérdésre pedig határozott igennel kell felelnem, hiszen rengeteg élménnyel, ismeretanyaggal és módszertani eszközzel lettem gazdagabb, és ennek köszönhetően nagyon sokat fejlődtem mind szakmailag, mind magánemberként."

tehetseg.hu