A szeptemberi bevezető foglalkozás után pár hetes kihagyás után novemberben és decemberben folytatódott a Nemzeti Tudósképző Akadémia székesfehérvári területi központjának programsorozata.
A biokémiai gyakorlatokon résztvevő diákok gyakorolhatták a különböző biogén elemek és szerves vegyületek kimutatására szolgáló vizsgálatokat. Az elvégzett kémcsőkísérletek segítségével többek között rácsodálkozhattak arra, hogy a vöröshagymában viszonylag sok cukor van, hogy a csicseriborsó a keményítő mellett nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaz, és megtudhatták azt is, hogy a fehérbab nagyon jó vasion forrás. A gyakorlaton kipróbálták, hogy régen a piacfelügyelők hogyan szűrték ki a hamisított tejfölt, modellezték, hogy a nehézfém által okozott mérgezések és a magas láz hogyan hat a fehérjékre. Ehhez kapcsolódóan vizsgálták enzimaktivitás változását, azaz megfigyelték, hogy a tejcukorbontó laktáz enzim működése milyen hőmérsékleten optimális.
A januári két gyakorlaton emberi szövetek mikroszkópos vizsgálatával, illetve az emberi vér tulajdonságaival foglalkozunk. A foglalkozásokra csak regisztrált, és meghívót kapott tanulók jöhetnek. A regisztráció lehetősége folyamatos, a programra való jelentkezés mikéntjéről a honlapunk „NTA program” címe alatt lehet tájékozódni.
Kiss Ildikó
NTA vezető tanár