Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola

biológia-földrajz-kémia munkaközösség

A biológia-földrajz-kémia munkaközösség gimnáziumi tagozatában a négy biológia-kémia szakos tanár mellett, négy történelem-földrajz és egy biológia-földrajz-informatika szakos kolléga mélyíti el a telekis diákok természettudományos ismereteit. Szoros együttműködésben dolgozunk az általános iskolai tagozattal, az ott dolgozó, természettudományt tanító kollégákkal. Segítjük egymás programjainak megvalósítását, az áttanítás révén az általános iskolai kémia oktatás a gimnáziumi, a gimnáziumi 7., és 8. osztályos biológia, és egy-két földrajz óra megtartása pedig az általános iskolai kollégák közreműködésével valósul meg.

 

A közösségünk oktató és nevelő munkájának egyik legfőbb értéke a mindennapi élethez kapcsolódó, a tanulók aktív közreműködésével zajló gyakorlatorientált oktatás, mind a tanórai, mind a tanórán kívüli tevékenységek tekintetében. Jól működő rendszert építettünk ki, hogy a különböző tanórai témákhoz a laboránsunk segítségével milyen gyakorlati foglalkozást illesszünk, amihez adott a sokféle pályázat segítségével vásárolt eszközállományunk, tárgyi és személyi feltételeink. Többek között például lehetőségünk van különböző környezetvédelmi, emberélettani, biokémiai, élelmiszervizsgálati gyakorlatok megszervezésére is. A szakórákon különös figyelmet fordítunk arra, hogy a diákok önállóan kísérletezhessenek, különböző projektfeladatok révén fejlesztjük a fiatalok problémamegoldó és együttműködő képességeit. Tanórán kívüli tevékenységként különböző tematikájú, adott évfolyamhoz illeszkedő, a tanulók körében kedvelt terepgyakorlati foglalkozásokat tartunk. A Bakonycsernye közelében található Kisgyónban, vagy a Mór közelében lévő Vértes Táborban megvalósított programjainkon többek között növény-, és állatfajokkal, a hazai erdeink összetételével ismerkedhetnek meg a tanulók; amit növényélettani és környezetvédelmi vizsgálatokkal, mérésekkel egészítünk ki.

 

A munkaközösség emelt ill. középszintű érettségire való sikeres felkészítő tevékenységét bizonyítja, hogy évről évre jelentős számú tanuló jelentkezik az érettségi előkészítő foglalkozásokra és érettségi vizsgákra, melynek eredménye az utóbbi években országos és megyei átlag feletti. A sikeres felkészítő tevékenység eredményeként nagy számú orvos, állatorvos, fogorvos, gyógyszerész, biológus, vegyészmérnök, biomérnök, környezetmérnök, erdőmérnök, természetvédelmi mérnök, egészségügyi mérnök, geológus stb. végzettséggel rendelkező, általában doktorált öregdiákkal büszkélkedhetünk, akik szívesen járnak vissza hozzánk előadást tartani munkájukról, sikereikről a minden évben megrendezett pályaorientációs napon.

 

2022 szeptemberétől, a Szegedi Egyetemről kiinduló, a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány által gondozott Nemzeti Tudósképző Akadémia, rövidítve NTA (https://www.edu-sci.org/) tehetséggondozó programjának területi központjaként is működik az intézmény. A meghirdetett foglakozások megyei szinten fogják össze az az orvosbiológiai témák iránt érdeklődőket és nagyon népszerűek a diákok körében. A programhoz kapcsolódó foglalkozások tematikájában önálló ismeretfeldolgozás, előadások, konferencia részvétel, és önállóan végezhető laboratóriumi gyakorlatok szerepelnek.

 

Vidám, a munkájára igényes és a telekis létére büszke tanáremberek vagyunk. Összetartó csapatként dolgozunk az intézmény többi dolgozójával együtt azért, hogy érettségizett fiataljaink megállják a helyüket a felsőoktatási tanulmányaik során, belföldön és külföldön egyaránt és értékként vigyék magukkal a fenntarthatóság szemléletét.

 

 

A munkaközösség nevében:

Kiss Ildikó, munkaközösségvezető

MUNKAKÖZÖSSÉGÜNK TAGJAI

Blahó Ágnes

történelem, földrajz szakos középiskolai tanár, osztályfőnök
Iskolánk dolgozója: 1992

Cseke Ágnes

földrajz, testnevelés szakos középiskolai tanár
Iskolánk dolgozója:

Danka Attila

biológia szakos középiskolai tanár
Iskolánk dolgozója: 2017

Gál Zsolt

földrajz, történelem szakos középiskolai tanár
Iskolánk dolgozója: 2022

Hangyál Dávid

történelem, földrajz szakos középiskolai tanár
Iskolánk dolgozója: 2024

Hegyi Ágnes

kémia, biológia szakos középiskolai tanár
Iskolánk dolgozója: 1996

Kiss Ildikó

biológia, kémia szakos középiskolai tanár; munkaközösség-vezető, NTA vezetőtanár, mesterpedagógus -szakértő
Iskolánk dolgozója: 1994

Kiss Zsolt

biológia, kémia szakos középiskolai tanár; osztályfőnök
Iskolánk dolgozója: 2022

Tamás Tímea

biológia, kémia szakos középiskolai tanár
Iskolánk dolgozója: 2024