Jelenlegi hely

Tanulmányi kirándulás (BGA-11-HA-01-071)

Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre
BGA-11-HA-01-07

Székelyföldi kalandozások
Pályázó neve: Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai tagintézménye
Pályázó címe: 8000 Székesfehérvár, Budai út 7.
8000 Székesfehérvár, Sziget utca 1.

Beszámoló
A Bethlen Gábor Alapítványkezelő Zrt. 2011-ben pályázatot hirdetett „HATÁRTALANUL!” címmel, melynek célja a 7. évfolyamra járó tanulók határon kívüli magyarlakta területekkel való megismertetése volt.

Intézményünk sikerrel pályázott, így 2012. május 14-én Erdélybe utazhattunk, ahol hat napot töltöttünk el. Az programon 35 diák és négy kísérőtanár vett részt. Szálláshelyünk a Székelyudvarhely melletti Ivó településen volt, a Madarasi-Hargita lábánál. A gyakran kedvezőtlen időjárás ellenére vágtunk neki napi csillagtúráinknak. Sok szép és izgalmas helyen jártunk, többségüket a székelyföldi legendák helyszíneihez kapcsolódva választottuk ki.

Elkápráztatott bennünket a Gyilkos-tó és a Békás-szoros természeti képzdményeinek varázsa, a festői szépségű Szováta a Medve-tóval, a Mohos tőzegláp a növényritkaságaival, a Szent Anna-tó kies környezetével. Parajd sóbányájának monumentális méretei is nagy hatással voltak ránk. A székelyderzsi templomerőd a velünk élő történelem ékes bizonyítéka ma is. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély izgalmas történelme és a hely szépsége magával ragadott bennünket. Kolozsváron meglátogattunk a Szent Mihály-templomot és a Hunyadi Mátyás nevéhez fűződő emlékhelyeket.

A gyerekek minden helyszínen előadták az aktuális legenda dramatizált változatát, így téve szemléletesebbé a történetet.

Megemlékeztünk Petőfi Sándorról, Orbán Balázsról, Gábor Áronról és Tamási Áronról, és megkoszorúztuk emlékműveiket. Tisztelegtünk a székely hősök szobránál Székelyudvarhelyen, utána pedig részt vettünk a Vörös Darabontok őrségváltásán a Székelytámadt vár udvarán.

Megcsodáltuk a korondi fazekasok és taplászok kézműves munkáit, valamint a híresen szép faragott, festett székelykapukat.

Szállásunkon vendégül láttunk egy osztályt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból, amikor a gyerekek egy jó hangulatú, szellemi-és sportvetélkedővel tűzdelt délután részesei lehettek.

Tanítványaink még elutazásunk előtt adományok gyűjtésébe fogtak, hogy a parajdi Szent Borbála Napköziotthon lakóinak élelmet és tanszereket vihessenek. Az adományok átadása megható pillanat volt mindannyiunk számára.

Utazásunk célja az volt, hogy gyermekeinknek megmutassunk egy szeletet a határainkon túl élő magyarság életéből, értékeiből. Örömünkre szolgál majd, ha közülük minél többen látogatnak majd vissza Székelyföldre, erősítve a nemzeti összetartozás tudatát. Célunk továbbá, hogy a gyerekek minél szélesebb körben tudják kamatoztatni az elmúlt hét alatt megszerzett ismereteiket.

Az utazás ideje alatt szerzett élmények és ismeretek által mindannyian csak gazdagodtunk. Szeretnénk követni a Virágh Dénes kollégánk által említett gondolat szellemiségét: „Erdélybe először megy az ember…”

tehetseg.hu